Vastgoed kopen als investering? Enkele tips!

Op de bank zal je spaarcent niets opbrengen. Waarom dus niet investeren in vastgoed? De sector is vrij stabiel en vormt daardoor een goede investering.

Bij het vinden van een betrouwbare huurder voor je pand, kan je elke maand rekenen op huurinkomsten waardoor je lening deels of volledig gedekt wordt. En de vastgoedprijzen blijven stijgen, dus indien je het pand over een aantal jaren terug verkoopt, kan je misschien nog rekenen op een mooie, extra cent. 

 1. Houd rekening met bijkomende kosten

  Bij de aankoop van een pand komen meer kosten kijken dan enkel de aankoopprijs, houd hiermee rekening. Als koper sta jij in voor het ereloon van de notaris en de aktekosten. Ook zal je in Vlaanderen tot 31 december van dit jaar 10% registratierechten betalen op een tweede woning of opbrengsteigendom. Vanaf 1 januari 2022 wordt dit 12%.

  Daarnaast blijf je als eigenaar van een pand instaan voor grote, structurele kosten. Is het dak aan vervanging toe? Zijn er grote kosten aan de elektriciteitsinstallatie? Dergelijke grote, structurele zaken zijn voor de rekening van de eigenaar. Ook betaal je als verhuurder jaarlijks de onroerende voorheffing en de brandverzekering.

 2. Kruip in het hoofd van een huurder

  Bepaalde factoren maken jouw pand net iets aantrekkelijker om te verhuren. Probeer in het hoofd van een potentiële huurder te kruipen en kijk verder dan het pand alleen. Zijn er voldoende faciliteiten in de buurt? Is het pand vlot bereikbaar met het openbaar vervoer? Is er voldoende parkeergelegenheid?

  Over het algemeen is een appartement iets interessanter om te verhuren dan een huis.

 3. Wik en weeg

  Een huurder die niet betaalt, grote kosten die onverwachts kunnen opduiken, een vastgoedmarkt die je niet kan voorspellen, … Houd rekening met enkele mogelijke doemscenario’s en bereken op voorhand of je die (financieel) aankan. Helt de balans over naar de positieve kant? Twijfel dan niet! Vastgoed is een veilige investering met een goed rendement.

 

Wij helpen je graag bij je zoektocht naar een pand, contacteer ons!