Asbestattest

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is een document dat aantoont of een gebouw al dan niet asbest bevat. Het wordt opgesteld door een erkend expert na een grondige inspectie van het pand. Dit certificaat is verplicht bij de verkoop van een woning of appartement dat vóór 2001 werd gebouwd.

 

Waarom is dit attest zo belangrijk?

Gezondheidsrisico's: Asbestvezels, wanneer ze worden ingeademd, kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longkanker en asbestose. Een asbestattest is daarom van vitaal belang om potentiële risico's te identificeren en aan te pakken.

Wettelijke verplichting: In veel landen is het hebben van een asbestattest verplicht bij vastgoedtransacties. Het niet kunnen voorleggen van dit certificaat kan leiden tot juridische complicaties en vertragingen in het verkoopproces.

Bescherming van de investering: Voor kopers biedt het asbestattest gemoedsrust. Het stelt hen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en, indien nodig, onderhandelingen te voeren over eventuele verwijderingskosten of -maatregelen.

Toekomstige plannen en kosten: Voor verkopers is het kennen van de asbeststatus van hun eigendom van groot belang. Het stelt hen in staat om de nodige stappen te ondernemen voor asbestverwijdering voordat het pand op de markt komt, en zo de waarde van het vastgoed te behouden.

 

Hoe verloopt het opstellen van een asbestattest? 

Professionele inspectie: Een erkend expert voert een grondige inspectie uit van het pand, inclusief alle mogelijke plaatsen waar asbest aanwezig kan zijn.

Analyse van stalen: Indien nodig worden stalen genomen voor laboratoriumanalyse om de aanwezigheid van asbestvezels te bevestigen.

Uitgifte van het certificaat: Op basis van de inspectie en analyse wordt het asbestattest afgegeven, waarin duidelijk de asbeststatus van het pand wordt vermeld.

Of je nu een verkoper of een koper bent, het asbestattest is een onmisbaar instrument voor een veilige vastgoedtransactie. 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over het asbestattest en andere cruciale aspecten bij het aankopen of verkopen van vastgoed.