Aankoop van een pand, zo verloopt het!

Interesse, doe een bod!

Bij je bezoek aan verschillende panden heb je hét huis of appartement van je dromen gevonden. Leuk! Met je maximale te besteden budget in je hoofd, ben je helemaal klaar om een bod te doen. Dit is een grote stap natuurlijk, dus je kan ervoor kiezen om snel na je eerste bezoek nog eens langs te gaan met familie of een expert. Zij kunnen letten op zaken die jij misschien nog niet opgemerkt had.

Helemaal overtuigd en klaar om een bod te doen? Dan is een telefoontje naar de vastgoedmakelaar voldoende. Hij of zij zal het bod overbrengen naar de verkoper die dit bedrag al dan niet aanvaardt. Hoe dichter je bod bij de vraagprijs ligt, hoe groter de kans op goed nieuws natuurlijk!

Heb je toch nog even tijd nodig om na te denken over het pand of bijvoorbeeld om zeker te zijn van je lening bij de bank? Dan kan je proberen om een optie te nemen op de woning. Let wel, de verkoper is niet verplicht om dit toe te staan.

Bod aanvaard? Tijd voor administratie!

Werd je bod aanvaard, dan start het papierwerk! Je zal uitgenodigd worden om de verkoopovereenkomst te tekenen. Deze wordt meestal getekend ongeveer een maand na het aanvaarden van je bod.

In deze compromis staat onder meer beschreven wie de verkoper en de koper is van het pand, een beschrijving van het verkochte goed, de notarissen en de aankoopprijs.

Last but not least: de notariële akte

Ten laatste 4 maanden na het in orde brengen van de verkoopovereenkomst volgt de ondertekening van de notariële akte. Hiervoor worden jij en de verkoper uitgenodigd bij de notaris. Na ondertekening en de overhandiging van de officiële akte ben je officieel eigenaar van de woning.

Nu is het wachten op de sleutel en de verhuis naar je droomstekje kan beginnen!